Hechting: de basis voor een gelukkig leven

Baby’s hebben behoefte aan fysiek contact. Dat geeft ze warmte en een gevoel van veiligheid. Ook als jonge ouder zegt je instinct dat je je kind dichtbij je moet houden. Moet troosten als hij huilt en voelt het goed als hij in slaapt valt in jouw armen. Die nabijheid helpt ook bij een goede hechting. Tussen jou, je partner en jullie kindje. Met hechting bedoelen we dan de affectieve band die je in de eerste jaren samen opbouwt. Hechting is belangrijk om een kind zich optimaal te kunnen laten ontwikkelen.

Veilige en onveilige hechting
Hechting zal altijd plaatsvinden. Deze hechting kan veilig of onveilig zijn. Een veilig gehecht kind zal in spannende situaties de nabijheid van zijn verzorger opzoeken. Even huilen als deze uit de buurt is, maar daarna snel te troosten zijn. Nieuwsgierig zijn naar de omgeving en deze gaan verkennen. Een veilig gehecht kind heeft het vertrouwen dat jij er bent wanneer hij dat nodig heeft.
Een onveilig gehecht zal zich vastklampen aan zijn verzorger en ontroostbaar huilen als je uit de buurt bent. Of juist geen aandacht voor je hebben en onverschillig gedrag vertonen. Hechting gaat de gehele kinderjaren door, maar juist de eerste jaren zijn hierin erg belangrijk. Problemen in de hechting kunnen zorgen voor latere problemen in het opbouwen van relaties en het gedrag dat jouw kind laat zien.

Onderzoek naar dragen & hechting
Het dragen van je baby kan helpen bij een goede hechting. Door te dragen ben je continu aanwezig voor je kind. Er is onderlinge interactie en je kunt eventuele signalen van honger of ander ongemak snel zien en hierop reageren. Je kind voelt zich begrepen en vertrouwd bij je. Dit positieve verband tussen dragen en een veilige hechting wordt ook onderbouwd door verschillende onderzoeken. Daarin zagen onderzoekers dat kindjes die regelmatig gedragen werden vaker veilige hechtingssignalen lieten zien.  

Als je veilig draagt met een draagdoek of een ergonomische drager hoef je je ook nooit zorgen te maken dat je kind te lang gedragen wordt. Hij zit in de juiste houding dichtbij je. Twijfel je of het dragen goed gaat? Dan kun je uiteraard altijd een draagconsulent vragen om mee te kijken middels een consult.

Bronnen:
– Lela Rankin Williams, Patricia R Turner (2019), Infant carrying as a tool to promote secure attachments in young mothers: Comparing intervention and control infants during the still-face paradigm
– E Anisfelt, V Casper, M Nozyce, N Cunningham (2009), Does infant carrying promote attachment? An experimental study of the effects of increased physical contact on the development of attachment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *