Duurzaam dragen, wat is dat eigenlijk?

Wil jij bij het aanschaffen van spullen voor je baby rekening houden met het milieu? En ben je op zoek naar wat een duurzame draagdoek of drager is. Dat kan soms een speurtocht zijn. Met een paar tips help ik je op weg:  

Tweedehands
Alles rondom een kind kan eenvoudig tweedehands aangeschaft worden. Babykleertjes worden vaak maar enkele maanden gebruikt en ook de commode, box en het ledikantje gaan na een aantal jaar de deur uit. Naast een kostenbesparing, betekent tweedehands aanschaffen ook dat je het milieu een stuk minder belast. Er hoeft immers geen nieuw artikel geproduceerd worden én het tweedehands artikel belandt niet op de afvalhoop.
Ook jouw draagdoek of draagzak kun je tweedehands aanschaffen. Dan zijn er wel een aantal dingen om op te letten:

 • Conditie van de drager: let op losse draadjes, gaatjes of haaltjes in de stof. Let bij een draagzak of de gespen goed sluiten en klittenband nog naar behoren functioneert.
 • Stof: Kijk bij een rekbare doek goed of de stof nog voldoende elastisch is zodat het nog veilig en prettig draagt. Bij een geweven doek kan tweedehands juist erg fijn zijn omdat de stof dan lekker ingedragen en zacht is.
 • Ergonomische houding: Kun je met de draagzak een goede ergonomische houding creëren voor je kindje? Is de stof tussen de beentjes goed van knieholte tot knieholte aan te passen? Klittenband heeft hier de voorkeur voor drukknoopjes omdat je hiermee meer mogelijkheden hebt. Vraag ook na vanaf welke maat de drager geschikt is of googel het type drager en kijk naar de instructie.
 • Ga altijd passen: Een draagdoek of draagzak is heel persoonlijk. Of het lekker zit, weet je alleen als je het uitprobeert. Ga dus altijd langs en kijk hoe het voelt om je kindje erin te dragen. Dan krijg je vaak ook gelijk een gevoel bij hoe er met de doek of drager omgegaan is.

Gebruikte vezels
Veel draagdoeken worden gemaakt van katoen. De milieubelasting van katoen alleen vrij hoog. Voor de productie is veel grond en water nodig. Daarnaast worden er pesticiden, kunstmest en chemicaliën gebruikt.
Er zijn ook draagdoeken van meer duurzame stoffen:

 • Ecologisch katoen: Tijdens de productie van deze stof worden geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen gebruikt. Vaak wordt dit ‘organic’ katoen genoemd.
 • Wol: Sommige geweven draagdoeken bestaan deels uit wol. Naast dat wol heerlijk zacht is, heeft het ook als voordeel dat het sterk is en daarom lang mee gaat. Ook is wol ademend en zelfreinigend waardoor je jouw doek minder vaak hoeft te wassen.
 • Hennep: Jouw geweven draagdoek kan ook een mix met hennep bevatten. Een doek met hennep is erg sterk en daardoor erg geschikt om een wat ouder kindje mee te dragen. Hennep groeit sneller dan katoen waardoor er minder grond nodig is. Het kan wel wat stugger aanvoelen.
 • Tencel: Steeds meer rekbare doeken worden van tencel gemaakt. Bij het maken van deze stof wordt vrijwel al het water weer hergebruikt. Ook is tencel biologisch afbreekbaar. Het is een sterke stof die lang mee gaat.
 • Bamboe: Bamboe groeit snel en heeft daarbij geen extra water en pesticiden nodig. Het nadeel is dat er bij de verwerking van de stof vaak wel veel chemicaliën nodig zijn.

Maak keuzes
Als je een baby krijgt lijkt het soms alsof je heel veel spullen nodig hebt. Bij vrienden met kinderen zie je een huis vol speelgoed en de uitzetlijsten op internet bevatten soms ook tientallen producten. Niets is minder waar: een kind heeft vooral jou nodig. Jouw nabijheid, aandacht en warmte. En dat is wat je met een draagdoek juist kunt bieden.

Je kunt veel aankopen voorkomen door jezelf een aantal vragen te stellen:

 • Heb ik of mijn baby het echt nodig?
 • Heb ik een alternatief in huis?
 • Kan ik het van iemand lenen?
 • Is tweedehands een optie?

Door zo kritisch na te denken, kun je veel aankopen voorkomen. En daarmee ook het milieu minder belasten. Een draagdoek is multifunctioneel: de doek kan met de rebozo-techniek heel fijn zijn bij de bevalling, dienst doen als hangmat voor een ouder kindje en is prachtig speelmateriaal voor een mooie tent. Sommige ouders merken zelfs dat ze zo vaak dragen dat ze die kinderwagen of buggy helemaal niet nodig hebben.  

Een duurzame keuze maken is soms een zoektocht. Kies wat bij jullie past en waar je een goed gevoel bij krijgt.

PS: De draagdoek op de foto is een geven doek in organic katoen met de kleur Rust van Pure Baby Love. Een mooi Nederlands merk dat je ook bij mij kunt uitproberen en met korting aanschaffen in combinatie met een consult.

Bronnen
De voor- en nadelen van verschillende stoffen: Voor de wereld van morgen.  
De rebozo-techniek tijdens de bevalling: Rebozo

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *