Minder zuur: dragen bij een reflux baby

“Mijn baby is eindelijk tevreden”
Dragen is echt een uitkomst bij reflux en gelukkig komen steeds meer ouders én zorgverleners hier achter. Regelmatig help ik ouders hun baby met reflux te dragen en zie ik de opluchting na een consult dat ze iets kunnen doen dat echt helpt.

Wat is reflux?

De meeste baby’s geven na de voeding ‘een mondje terug’. Sommige baby’s spugen wat meer, maar blijven vrolijk en groeien door met hun fijne vetrolletjes en spekarmpjes. Dat is heel normaal en niets om je zorgen over te maken. Hooguit altijd een spuugdoekje bij de hand houden en wat vaker een wasje draaien.

Reflux betekent dat de maaginhoud – (moeder)melk in dit geval – terugstroomt naar de slokdarm. Het kan zijn dat jouw baby dan spuugt, maar ook dat je ziet dat de melk weer ingeslikt wordt. Baby’s met ernstige reflux huilen veel en overstrekken zich na de voeding. De melk die samen met maagzuur in de slokdarm terugstroomt zorgt voor pijn en irritatie.

Kenmerken van reflux

 • Veel huilen, vooral na een voeding
 • Spugen of kokhalzen en terug slikken
 • Overstrekken
 • Vaak willen drinken om het zuur te neutraliseren
 • Slecht/weinig slapen en niet plat willen liggen

Waardoor ontstaat reflux?

Baby’s zijn biologisch gezien gemaakt om het eerste jaar veel bij papa, mama of een andere verzorger door te brengen. Dichtbij en rechtop tegen je aan. Op die manier voelen ze zich veilig en komt een goede hechting tot stand. In onze westerse cultuur leggen we baby’s veel plat op de rug. In de box of in de wieg. Door het plat liggen kan de maaginhoud gemakkelijker terugstromen en in de slokdarm pijn en irritatie veroorzaken.

Reflux kan ook optreden als symptoom van koemelk-allergie, bijvoorbeeld na het overschakelen van moedermelk op kunstvoeding. Daarnaast kan er sprake zijn van een teveel aan lucht inslikken tijdens de voeding. Hierdoor komt er lucht in het maagje en kan de voeding gemakkelijker omhoog komen. Ook geeft de lucht een ongemakkelijk gevoel voor je baby. In enkele gevallen is er sprake van een vernauwde doorgang van de maag waardoor de reflux ontstaat.


Wat kun je eraan doen?

‘Normale’ reflux gaat vanzelf over doordat de sluitspier zich in de loop van het eerste jaar verder ontwikkelt waardoor de melk minder snel terugstroomt. Tot die tijd kun je met een aantal tips ervoor zorgen dat het voor jou en je baby een stuk comfortabeler wordt.

 • Geef bij borstvoeding vaak kleine voedingen en bij troosten aan de borst de meest lege borst.
 • Besteed extra aandacht aan het aanleggen zodat je baby niet teveel lucht binnen krijgt.
 • Voed bij een sterke toeschietreflex eventueel wat onderuitgezakt zodat zwaartekracht mee helpt. Je kunt de sterke melkstroom ook even weg laten lopen in een hydrofiel.
 • Houd je baby na de voeding een tijd rechtop. In een draagdoek of drager kun je dit heel handig doen. Het wordt niet te zwaar voor je en je hebt je handen vrij.
  Is je baby erg onrustig door de pijn van de reflux dan kan aanspannen van de doek lastig zijn. Draag bij voorkeur direct na de voeding of knoop snel en span de doek opnieuw aan als je baby weer tot rust is gekomen.
 • Ook ’s nachts kun je ervoor zorgen dat je baby niet volledig plat ligt. Als je samen slaapt kan het hoofdje op jouw arm liggen. Ligt je baby in een eigen bedje, dan kun je het matras bij het hoofdeinde iets verhogen.
 • Heb je het vermoeden van een voedselallergie? Kijk dan samen met een diëtist wat er eventueel aan de hand kan zijn.
 • In zeldzame gevallen is er sprake van een vernauwde doorgang van de maag naar de darmen of obstructie waardoor reflux ontstaat. Je baby gaat dan steeds meer en grotere hoeveelheden spugen. Neem dan contact op met je arts.

Pak de oorzaak aan, niet de symptomen!

Veel van de reguliere adviezen rondom baby’s met reflux richten zich op de symptomen van dit probleem en niet op de oorzaak. Zoals het verdikken van de melk met johannesbroodpitmeel of het gebruik van maagzuurremmers om teruggestroomde melk minder zuur te maken. Naast dat dit verdere problemen kan veroorzaken zoals verstopping of een verstoorde darmflora, bestrijd je het probleem zo ook niet bij de bron. Met dragen zorg je ervoor dat de melk de tijd krijgt om te verteren en niet zo snel de slokdarm instroomt. Het is een natuurlijke manier om reflux te voorkomen en pakt de oorzaak aan, niet de symptomen.  

Bronnen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *