Wanneer kan ik beginnen met dragen?

Deze vraag krijg ik regelmatig. En het antwoord is heel persoonlijk. Het hangt namelijk af van jouw eigen herstel, eventuele bijzonderheden bij je baby en hoe je wilt gaan dragen.
In principe kan een gezonde voldragen baby al op dag 1 na de geboorte gedragen worden. Sommige ouders denken dat hun baby minstens 6 weken oud moet zijn voordat gestart kan worden met dragen. Dat is niet het geval. Dragen kan juist in die eerste weken bijdragen aan de band die jullie samen aan het ontwikkelen zijn en de hechting met je kind.

Herstellen
Als je net bevallen bent, is het vooral belangrijk dat je tijd neemt om te herstellen. Lichamelijk, maar ook mentaal. Rust uit en laat je goed verzorgen. Zeker als je een keizersnede hebt gehad kan de wond op jouw buik nog pijn doen en wil je vaak even geen gewicht op die plek. Wacht in dat geval tot je weer fysiek in staat bent om te dragen en bouw dit langzaam op. Geniet van het contact samen door je baby op jouw borst te laten slapen of laat je partner eventueel al beginnen met dragen.

Een lastige start
Is je kindje te vroeg geboren? Of zijn er medische problemen na de geboorte? Dan is dragen wellicht niet altijd gelijk mogelijk. Overleg met de arts en verpleging van de afdeling wat kan en waarin zij kunnen helpen. Bijvoorbeeld door te buidelen of te dragen met een speciale (smallere) draagdoek voor prematuren. Bij het buidelen ligt je baby op jouw bovenlijf – vaak zijn jullie dan allebei ontbloot. Zo heb je veel huid-op-huid contact, net als bij het dragen. Je baby wordt er rustig van, het reguleert zijn lichaamstemperatuur, beschermd tegen infecties en stimuleert een succesvolle borstvoeding. Veel voordelen dus!

De juiste draagdoek of drager
Er zijn draagdoeken en ringslings in allerlei materialen en maten. Ook zie je steeds meer voorgevormde dragers en mei tai’s. Voor iedereen is er een passende manier om te dragen. Niet elke manier is echter geschikt voor een pasgeboren baby. Met een rekbare of geweven draagdoek die je op de buik knoopt zit je altijd goed. Er zijn ook verschillende voorgevormde dragers die zo mooi verstelbaar zijn dat ze ook al vroeg te gebruiken zijn. Twijfel je of jouw drager geschikt is of wil je graag leren knopen tijdens een consult? Neem dan gewoon even contact met mij op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *